TIL VA TAFAKKUR O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIK: GO‘DAKLIKDAGI NUTQ RIVOJI VA RUHIY O‘SISH - Jo’rayeva Kaniza Akbarali qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Pedagogika va psixologiya 3-bosqich talabasi  Annotatsiya Ushbu ilmiy-ommabop maqolada go‘daklik davrida (0–3 yosh) til va tafakkur o‘rtasidagi  o‘zaro  bog‘liqlik  chuqur  tahlil  etiladi.  Bola  tafakkuri  va  nutqining birgalikda  rivojlanishi,  ularning  bir-birini  qanday  to‘ldirishi  va  mustahkamlashi haqidagi nazariyalar yoritiladi. Xususan, Vygotskiy tilni ijtimoiy vosita sifatida talqin etib,  uning  tafakkur  rivojiga  ta’sirini  tushuntiradi.  Piaget  esa  nutqni  bola  bilish faoliyatining  tabiiy  davomi  deb  qaraydi,  Bruner  esa  til  va  ongning  shakllanishida madaniy va kontekstual omillarga alohida e’tibor qaratadi. Maqolada go‘dakning til o‘zlashtirishida emotsional aloqa, ota-onaning nutqiy stimulasi, takroriy so‘zlashuv va mimika-kinezik vositalarning ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, bola tafakkurining bosqichma-bosqich  shakllanishi,  simvolik  fikrlash,  tushunchalar  bilan  ishlash  va muammolarni  hal  qilishda  nutqning  o‘rni  ko‘rsatib  beriladi.  Tadqiqotlar  asosida  til taraqqiyotining  sustligi  yoki  nutqiy  faollikning  yo‘qligi  bola  kognitiv  salohiyatiga qanday  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi  mumkinligi  muhokama  qilinadi.  Shu  bilan  birga, maqolada amaliy tavsiyalar ham ilgari suriladi — xususan, ota-onalarning bola bilan muloqot  uslublari,  pedagoglar  tomonidan  qo‘llaniladigan  nutqni  rag‘batlantiruvchi metodlar va ijtimoiy muhitning ahamiyati kabi masalalar yoritiladi.