KATTA YOSHDAGI (15-18 YOSH) NUTQIDA NUQSONI BOR O‘QUVCHILARNING KASB TANLASHDAGI MUAMMOLARI VA TAVSIYALAR - Azizabonu Usmonova Obidjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  15-18  yoshdagi  nutqida  nuqsoni  bor  o‘quvchilarning  kasb tanlashdagi muammolari va ularni hal etish bo‘yicha tavsiyalar tahlil qilinadi. Nutq buzilishlari bo‘lgan o‘quvchilar kasb tanlashda o‘ziga xos qiyinchiliklarga duch keladi, bu  esa  ularning  ijtimoiy  moslashuvi  va  mustaqil  hayotga  chiqishini  cheklaydi. Maqolada  kasb  tanlash  jarayonida  yuzaga  keladigan  asosiy  to‘siqlar,  pedagogik  va psixologik  yondashuvlar,  reabilitatsiya  hamda  malaka  oshirishga  oid  tavsiyalar keltiriladi.  Shuningdek,  nutq  nuqsoni  bo‘lgan  o‘quvchilarning  qobiliyatlari  va ehtiyojlariga moslashtirilgan kasb tayyorlash tizimini yaratish zarurligi ta’kidlanadi.