SUV OMBORLARI TO‘GONINING DEFORMATSIYASINI KUZATISH USULLARINI TAKOMILLASHTIRISH (CHIMQO‘RG‘ON SUV OMBORI MISOLIDA). - Yo‘ldoshev Bahodir Erkin o‘gli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasining  Farg‘ona vodiysida  joylashgan  Chimqo‘rg‘on  suv  omborining  to‘g‘on  inshootlarida  sodir bo‘layotgan deformatsiyalarni zamonaviy usullar yordamida kuzatish va ularni oldini olish  bo‘yicha  takomillashtirilgan  monitoring  tizimlarining  ahamiyati  muhokama qilinadi.  To‘g‘onlarning  barqarorligi  va  xavfsizligini  ta’minlash  uchun  geodezik, geofizik  va  satellitli  kuzatishlar  asosida  qurilgan  integratsiyalashgan  monitoring tizimlarining  qo‘llanilishi  tadqiq  etilgan.  Olingan  natijalar  asosida  to‘g‘on deformatsiyalarini  aniq  va  vaqtida  aniqlash  imkoniyati,  shuningdek,  oldindan ogohlantirish  tizimlarini  joriy  etish  zarurligi  asoslangan.  Tadqiqot  natijalari  suv xo‘jaligi obyektlarining barqarorligini oshirish va aholining xavfsizligini ta’minlash uchun amaliy ahamiyatga ega.