IT LOYIHALARDA QAMROV O'ZGARISHINI BOSHQARISH: STRATEGIYALAR VA NATIJALAR. - Sodiqov Alisher Ergashqul o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Zamonaviy dasturiy ta’minot ishlab chiqish jarayonida loyihalar doimiy  ravishda  o'zgaruvchan  talablarga  duch  keladi.  Bu  o'zgarishlar,  ayniqsa, loyihaning  dastlabki  bosqichlarida  aniq  belgilanmagan  bo'lsa,  “qamrov  o'zgarishi” (scope creep) deb ataluvchi muammoga olib keladi. Ushbu maqolada IT-loyihalarda qamrov  o'zgarishini  boshqarishning  zamonaviy  strategiyalari,  ularning  amaliy qo'llanilishi  hamda  natijalari  tahlil  qilinadi.  Agile,  Scrum,  DevOps  kabi metodologiyalarning  qamrovni  nazorat  qilishdagi  o'rni,  shuningdek,  loyihalar muvaffaqiyatiga ta’siri tadqiq etiladi. Tadqiqot natijalari asosida, qamrov o'zgarishini oldini olish va boshqarish uchun loyihalar hayot tsiklining barcha bosqichlarida tizimli yondashuv qo'llash zarurligi asoslangan.