IT-LOYIHALARIDA QAMROV O'ZGARISHINI BOSHQARISHNING NATIJALARI VA SAMARADORLIGI - Sodiqov Alisher Ergashqul o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annototsiya:  Zamonaviy  axborot  texnologiyalari  (IT)  loyihalarida  qamrov o'zgarishini  boshqarish  —  loyihaning  muvaffaqiyatli  yakunlanishiga  ta’sir  qiluvchi asosiy omillardan biridir. Loyihaning dastlabki maqsadlari, vazifalari va chegaralari davomiy ravishda kengayib borishi yoki o'zgarishi loyihani vaqt, byudjet va resurslar chegarasidan  chiqarib  yuborishi  mumkin.  Ushbu  tezisda  IT  loyihalarida  qamrov o'zgarishini samarali boshqarishning nazariy asoslari, amaliy metodlari, natijalari va samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, qamrov o'zgarishini oldindan  bashorat  qilish,  hujjatlashtirish  va  boshqarish  jarayonlari  loyihaning muvaffaqiyat  ehtimolini  40%  ga  yuqoriga  oshiradi.  Loyihalarda  Agile,  Scrum  va Change  Control  Board  (CCB)  kabi  zamonaviy  metodologiyalardan  foydalanish o'zgarishlarni boshqarishda samaradorlikni oshirishga yordam beradi.