PSIXIKANING FILOGENETIK RIVOJLANISHI: ODDiY REFLEKSDAN MURAKKAB ONGGA QADAR - TOSHPULATOVA HILOLA BOBOMURODOVNA,; MARDANOV ERKIN XASANOVICH, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada psixikaning rivojlanish bosqichlari tahlil qilinadi. Psixika tirik mavjudodlarning  tashqi  muhutiga  moslashishi  va  uni  aks  ettirish  qobilyati  sifatida izohlanadi.Evolutsion  jarayon  davomida  psixika  oddiy  qo’zg’aluvchanlik (irritabilitet)dan  murakkab  ong  faoliyatigacha  rivojlangan.Maqolada  biologik evolutsiya jarayonida nerv tzimi tuzulishining takomillashuvi,refleks va instinktlarning shakllanishi,shartli reflekslar orqali o’rganish,hayvonlardagi intellektual xulq-atvor hamda  inson  ongining  paydo  bolishi  bosqichma-bosqich  yoritiladi.tadqiqot natijalaridan  kelb  chiqib,psixikaning  shakllanishi  biolgik  evolutsiya  va  ijtimoiy millarning uzvir birligi asosida yuz berganligi tasdiqlanadi.Ushbu maqola biologiya va  psixologiya  fanlari  kesishmasida  psixikaning  evolutsion  ildizlarini  organishga bag’ishlangan.