DAVLAT BOSHQARUVIDA SAMARADORLIKNI BAHOLASH INDIKATORLARI - Muslimbek ALIJONOV; Tillavoldiyev Behzod Qahramon o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada davlat boshqaruvida samaradorlikni baholash indikatorlari, ularning nazariy asoslari hamda amaliyotda qo‘llanish mexanizmlari chuqur  tahlil  qilingan.  Mualliflar  davlat  boshqaruvining  zamonaviy  tamoyillari doirasida  asosiy  samaradorlik  ko‘rsatkichlari  (KPI)  tizimining  ahamiyatini  ochib berar ekanlar, ushbu yondashuvning tarixiy ildizlari sifatida F. U. Teylorning ilmiy boshqaruv tamoyillariga alohida e’tibor qaratadilar. Maqolada KPI indikatorlarini to‘g‘ri  tanlash  boshqaruv  jarayonidagi  real  natijani  aniq  o‘lchash,  xatoliklarni aniqlash va samarali qarorlar qabul qilishdagi ustuvor omil ekanligi asoslab beriladi. Tadqiqot  doirasida  Jahon  bankining  Worldwide  Governance  Indicators  (WGI) indeksidagi boshqaruv sifatining olti yo‘nalishi ham tahlil etilgan bo‘lib, ular milliy baholash  tizimi  uchun  muhim  metodologik  asos  sifatida  qaraladi.  O‘zbekistonda davlat xizmati samaradorligini oshirishga qaratilgan “Davlat xizmati to‘g‘risida”gi Qonun,  Taraqqiyot  strategiyasi  hamda  davlat  organlari  ochiqlik  indeksiga  doir normativ-huquqiy  hujjatlar  mazmuni  tadqiq  etilib,  ularning  KPI  tizimini  joriy etishdagi  o‘rni  yoritilgan.  Mualliflar  samaradorlikni  baholashning  to‘g‘ri  yo‘lga qo‘yilishi  davlat  xizmatchilarining  mas’uliyati,  rag‘batlantirish  mexanizmlarining shaffofligi,  aholi  ishonchining  ortishi  hamda  vazirlik  va  idoralar  faoliyatidagi integratsiyalashuvni kuchaytirishini ta’kidlaydilar. Xulosa qismida xalqaro tajribaga tayangan holda milliy baholash tizimini takomillashtirish, malakali kadrlar bazasini rivojlantirish va samaradorlik natijalarini jamoatchilikka muntazam yetkazib borish bo‘yicha takliflar ilgari surilgan.