SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA MATNLI MA’LUMOTLARNI TAHLIL QILISH - Turobjonov Shohjahon, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada Word2Vec modeli sun’iy intellektning tabiiy tilni qayta  ishlash  (NLP)  sohasidagi  mashhur  vektorlashtirish  yondashuvlaridan  biridir. Ushbu  model  so‘zlarni  matematik  vektorlar  ko‘rinishida  ifodalaydi  va  ularning semantik o‘xshashliklarini aniqlash imkonini beradi. Word2Vec matn tahlilida so‘zlar orasidagi  kontekstual  bog‘lanishlarni  o‘rganish,  semantik  tahlil  va  tavsiyalar tizimlarini  yaratishda  keng  qo‘llaniladi.  Modelning  Continuous  Bag-of-Words (CBOW) va Skip-gram arxitekturasi turli vazifalarda samarali ishlashini ta’minlaydi. Shu sababli, Word2Vec matn tahlili va NLP tadqiqotlarida muhim vosita hisoblanadi.