SERVERLESS ARXITEKTURA VA UNING BULUTLI HISOBLASHDAGI AFZALLIKLARI - Topivoldiyev Abbosbek,; Turobjonov Shohjahon, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  bulutli  hisoblashning  zamonaviy  yo‘nalishi  — serverless  arxitekturaning  texnik  va  iqtisodiy  afzalliklari  tahlil  qilinadi.  Serverless model  serverlarni  boshqarish  zaruratini  bartaraf  etib,  funksiyalarni  talabga  ko‘ra avtomatik masshtablaydi va resurslardan faqat bajarilgan hisoblashlar uchun to‘lovni ta’minlaydi. Tadqiqotda serverless va virtual mashina (VM) asosidagi arxitekturalar javob vaqti, masshtablanuvchanlik va xarajatlar nuqtai nazaridan solishtirildi. Natijalar serverless yechimning ko‘plab amaliy holatlar uchun samaradorligini ko‘rsatadi.