PCA YORDAMIDA MAʼLUMOTLARNI VIZUALIZATSIYA QILISH - Mirzoaliyev Azizjon Nasimjon o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqola  yuqori  o'lchovli  ma'lumotlarni  vizualizatsiya  qilishdagi murakkabliklarni hal qilishda Bosh Komponentlar Tahlili (PCA) usulining ahamiyatini o'rganadi.  Ma'lumotlar  hajmining  eksponensial  o'sishi  bilan  birga,  ularni  samarali tushunish  va  tahlil  qilish  uchun  samarali  vizualizatsiya  vositalariga  ehtiyoj  ortib bormoqda. PCA ma'lumotlarning maksimal darajada ma'lumotini saqlab qolgan holda o'lchovlilikni  kamaytirish  orqali  bu  muammoga  yechim  taklif  qiladi.  Maqolada PCAning  nazariy  asoslari,  uning  variatsiyani  maksimallashtirish  va  ortogonal transformatsiyalarga asoslangan ishlash prinsiplari batafsil yoritilgan. UKdagi oziq-ovqat  iste'moli  va  Iris  ma'lumotlar  to'plamlari  kabi  amaliy  misollar orqali usulning samaradorligi namoyish etilib, uning cheklovlari va kelajakdagi tadqiqot yo'nalishlari ko'rib chiqiladi.