BIG DATA NIMA VA UNDAN QANDAY FOYDALANILADI - ASOSIY TUSHUNCHALAR, 3V MODELI (VOLUME, VELOCITY, VARIETY) - Eshmurodov Umidjon Rashid o‘g‘li,; Qalandarov Asadbek Mamatjon o‘g‘li,; Avezov Otabek G‘ayrat o‘g‘li,; Ahmadjanov Samandar Asqarali o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola Big Data (katta ma’lumotlar) tushunchasi, uning asosiy xususiyatlari va zamonaviy raqamli iqtisodiyotdagi o‘rni haqida batafsil tahlilni o‘z  ichiga  oladi.  Maqolada  katta  ma’lumotlarning  3V  modeli  —  Volume  (hajm), Velocity (tezlik) va Variety (xilma-xillik) tushunchalari yoritilgan, shuningdek, Big Data texnologiyalaridan turli sohalarda, xususan biznes, moliya, davlat boshqaruvi, sog‘liqni saqlash va sanoatda qanday foydalanilishi misollar bilan ko‘rsatilgan. Maqola O‘zbekiston sharoitiga mos holda, milliy raqamli iqtisodiyot va elektron hukumat tizimlarida katta ma’lumotlar texnologiyalarining amaliy qo‘llanilishi tahlil qilingan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, Big Data tizimlarini rivojlantirish va amaliyotga joriy  etish  iqtisodiy  samaradorlikni  oshirish,  resurslardan  oqilona  foydalanish  va innovatsion qarorlar qabul qilish imkoniyatini yaratadi.