ISHLAB CHIQARISH KORXONALARIDA SMENA TIZIMINING VAQT SAMARODORLIGIGA TA’SIRI - Abdusoatov Baxtishod, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada ishlab chiqarish korxonalarida smena tizimining vaqt samaradorligiga  ta’siri  chuqur  tahlil  qilingan.  Smena  tizimining  bir  smenali,  ikki smenali  va uch  smenali  shakllari  ko‘rib chiqilib, ularning  ishlab  chiqarish  quvvati, texnologik  jarayonlarning  uzluksizligi,  mehnat  unumdorligi  va  vaqt  resurslaridan foydalanishga  ta’siri  yoritilg  an.  Shuningdek,  smena  tizimining  inson  salomatligi, ruhiy holati, oilaviy va ijtimoiy hayotga ta’siri o‘rganilgan. Tadqiqot metodologiyasi sifatida  nazariy  tahlil,  statistik  hisob-kitoblar,  so‘rovlar  hamda  taqqoslash  usullari qo‘llangan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, smena tizimi ishlab chiqarish samaradorligini sezilarli  darajada  oshiradi,  biroq  xodimlar  salomatligi  va  motivatsiyasi  kabi  inson omillari ham jarayonga bevosita ta’sir qiladi.