SUN’IY NEYRON TARMOQLARIDA FAOLLASHTIRISH FUNKSIYALARINING TURLARI - Israil Tojimamatov Nurmamatovich,; Xurshida Nabiyeva Iqboljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  sun’iy  neyron  tarmoqlarida  qo‘llaniladigan faollashtirish  funksiyalarining  turlari  va  ularning  xususiyatlari  tahlil  qilinadi. Faollashtirish  funksiyalari  neyron  tarmoqlarning  chiziqli  bo‘lmagan  bog‘lanishlarni o‘rganishida  muhim  rol  o‘ynaydi  hamda  modelning  aniqligi  va  samaradorligiga bevosita  ta’sir  ko‘rsatadi.  Maqolada  Sigmoid,  Tanh,  ReLU,  Leaky  ReLU,  ELU  va Softmax  kabi  keng  tarqalgan  faollashtirish  funksiyalarining  ishlash  tamoyillari, afzalliklari va kamchiliklari yoritib beriladi. Shuningdek, ularning turli masalalarda qo‘llanilishi va tanlash mezonlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari sun’iy neyron tarmoqlarini  loyihalashda  to‘g‘ri  faollashtirish  funksiyasini  tanlash  muhimligini ko‘rsatadi.