FOSFAT O'G'ITLARI ISHLAB CHIQARISH JARAYONIDA HOSIL BO'LADIGAN FTOR TARKIBLI CHIQINDILARDAN NATRIY FTORID OLISH USULLARI. - Akbarova Z.A,; Karimov M.M,; Tursunbayeva N.A,; Anarbayeva Q.O,; Abdulamitova I.A., (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annottatsiya Oddiy superfosfat yoki EFK ishlab chiqarish HF va SiF 4  kabi chiqindi gazlarni, shuningdek, ftorlangan oqava suvlarni hosil qiladi, bu esa o'z navbatida atrof-muhitni ifloslantiradi. Ushbu maqolada ushbu chiqindilarni qayta ishlash, shuningdek, ftorsilik kislota yutilish eritmasidan NaF ni olish usullari o'rganiladi. Ushbu maqolaning asosiy maqsadi  O'zbekiston  Respublikasidagi  Markaziy  Qizilqum  cho'lining  fosfat  tog' jinslaridan  fosfat  o'g'itlari  ishlab  chiqaradigan  korxonalardan  chiqayotgan chiqindilardan unumli foydalanish va kon sanoati uchun qimmatli mahsulot - natriy ftorit ishlab chiqarish uchun chiqindi  optimal usullarini aniqlashdir.