LAPLAS ALMASHTIRISHLARI ASOSIDA NEFT VA GAZ ISHLAB CHIQARISH JARAYONLARINI OPTIMALLASHTIRISH - Muhiddinova Gulzoda Shukur qizi,; Safarqulov Fayoz Ravil oʻgʻli, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  Laplas  almashtirishlarining  neft  va  gaz sanoatidagi amaliy qo‘llanilishi va ishlab chiqarish jarayonlarini optimallashtirishdagi roli  tahlil  qilinadi.  Ishlab  chiqarish  jarayonlari  ko‘plab  dinamik  tizimlar  va  vaqtga bog‘liq o‘zgarishlar bilan xarakterlanadi, bu esa ularni modellashtirish va boshqarishni murakkablashtiradi.  Laplas  almashtirishlari  yordamida  differensial  tenglamalar algebraik  tenglamalarga  aylantirilib,  quvurlar,  rezervuarlar  va  o’tqazuvchan  qatlamlardagi  bosim  va  oqim  tahlili  soddalashtiriladi.  Maqolada  Laplas almashtirishlari  orqali  bosim  pasayishi,  oqim  tarqalishi  va  ishlab  chiqarish tizimlarining javobini modellashtirish bo‘yicha nazariy va amaliy misollar keltiriladi. Shuningdek,  bu  usul  yordamida  ishlab  chiqarish  jarayonlarini  optimallashtirish, resurslardan  samarali  foydalanish  va  xavfsiz  boshqaruvni  ta’minlash  imkoniyatlari ko‘rsatib o‘tiladi. Tadqiqot natijalari neft va gaz sanoatida matematik modellashtirish va tizimlarni raqamli boshqarish sohasida amaliy qo‘llanishi mumkinligini tasdiqlaydi.