TRANSPORT JARAYONLARINI MATEMATIK MODELLASHTIRISH ASOSIDA OPTIMALLASHTIRISH MASALALARI - Ziyodaxon Qosimjonova Zohidjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada  matematik modellashtirish doirasida transport masalasining mohiyati, uning iqtisodiy jarayonlardagi ahamiyati hamda optimal yechimga erishish usullari yoritilgan. Transport jarayonlarida resurslarni samarali taqsimlash muammosi muammo–yechim  yondashuvi  asosida  tahlil  qilinib,  chiziqli  optimallashtirishga tayanuvchi  matematik  model  orqali  umumiy  tashish  xarajatlarini  minimallashtirish imkoniyatlari asoslab berilgan. Boshlangʻich reja va optimal yechim oʻrtasidagi farqlar tahlili  transport  masalasining  amaliy  samaradorligini  koʻrsatadi.  Olingan  xulosalar logistika  va  iqtisodiy  rejalashtirish  tizimlarida  matematik  modellashtirishdan foydalanishning dolzarbligini tasdiqlaydi.