IKKI DAVLAT OʻRTASIDAGI QUROLLANISH POYGASINING MATEMATIK MODELLASHTIRILISHI VA DINAMIK TAHLILI - Surayyo Turgʻunova Ulugʻbek qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqolada  ikki  davlat  oʻrtasidagi  qurollanish  poygasi  jarayoni  matematik modellashtirish  asosida  tahlil  qilinadi.  Qurollanish  darajalari  vaqt  boʻyicha oʻzgaruvchi  dinamik  kattaliklar  sifatida  qaralib,  ularning  oʻzaro  taʼsiri  differensial tenglamalar tizimi yordamida ifodalanadi. Model orqali tahdidni idrok etish, iqtisodiy cheklovlar va qurolsizlanishga yoʻnaltirilgan omillarning tizim barqarorligiga taʼsiri baholanadi. Olingan natijalar qurollanish poygasining barqaror va beqaror rivojlanish holatlarini  aniqlash,  shuningdek,  strategik  muvozanatga  erishish  shartlarini  nazariy jihatdan asoslash imkonini beradi.