MA'LUMOTLAR BAZASINI NORMALLASHTIRISH: INF, 2NF, 3NF VA KODD NORMAL FORMALARI - Rashidov A.V (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  ma’lumotlar  bazasini  normallashtirish  jarayoni,  uning mohiyati  va  ahamiyati  yoritilgan.  Birinchi,  ikkinchi  va  uchinchi  normal  formalar hamda  Kodd  normal  formasi  tushunchalari,  ularning  asosiy  talablari  va  amaliy qo‘llanilishi  bayon  etilgan.  Normallashtirish  orqali  ma’lumotlar  takrorlanishini kamaytirish, yaxlitlikni ta’minlash va ma’lumotlar bazasining samaradorligini oshirish masalalari ko‘rib chiqilgan.