ELEKTROMOBILLAR XAVFSIZLIGIDA ZARBA ENERGIYASINI SO‘NDIRISHNING “O‘Q–YUK” MATEMATIK MODELI ASOSIDAGI TAHLILI - Axmadaliyev Shuxratjon Xamdamjon o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya(o’zbek tili) Ushbu  maqolada  elektromobillar  xavfsizligini  ta’minlashda  muhim  bo‘lgan zarba  energiyasini  so‘ndirish  masalasi  ko‘rib  chiqiladi.  Elektromobillarning  og‘ir batareya  tizimlari  tufayli  to‘qnashuv  vaqtida  katta  kinetik  energiya  hosil  bo‘lishi kuzatiladi. Mazkur jarayon “yukka tiqilib qolgan o‘q” modeliga analog sifatida qaralib, to‘liq noelastik to‘qnashuv matematik modeli asosida tahlil qilinadi. Impuls saqlanish qonuni  orqali  energiyaning  “o‘q–yuk”  tizimiga  uzatilishi  va  uning  so‘ndirilishi baholanadi. Olingan natijalar kelajakda kam massa bilan katta energiyani yuta oladigan xavfsizlik tizimlarini loyihalashda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.