IYERARXIK YONDASHUV ASOSIDA MURAKKAB JARAYONLARNI MATEMATIK MODELLASHTIRISH VA TAHLIL QILISH - Botirova Maftuna Alisher qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Maqolada  murakkab  jarayonlarni  matematik  modellashtirishda  yuzaga keladigan  asosiy  muammo  sifatida  ularning  koʻp  darajali  va  oʻzaro  bogʻlangan tuzilmasi koʻrib chiqiladi. Ushbu muammoni hal etish uchun iyerarxik prinsip asosida modellashtirish yondashuvi taklif etiladi. Jarayonni mantiqiy darajalarga ajratish, har bir daraja uchun mos matematik model qurish va darajalar oʻrtasidagi bogʻlanishlarni aniqlash orqali tizimni aniqroq tavsiflash imkoniyati asoslab beriladi. Amaliy misol orqali  iyerarxik  yondashuvning  samaradorligi  koʻrsatilib,  natijalar  tahlil  qilinadi. Olingan  xulosalar  ushbu  yondashuv  murakkab  jarayonlarni  tahlil  qilish  va boshqarishda yuqori aniqlik hamda moslashuvchanlikni taʼminlashini koʻrsatadi.