ТАРҚОҚ СКЛЕРОЗ БИЛАН ОҒРИГАН БЕМОРЛАРДА ОҒРИҚ СИНДРОМЛАРИ - Давронов Шохакбар Зайниевич,; Пўлатов Садриддин Сайфуллаевич, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация. Тарқоқ  склероз  —  марказий  асаб  тизимининг  сурункали  иммун-нейродегенератив  касаллиги  бўлиб,  турли  неврологик  симптоматика  билан намоён бўлади. Унинг энг кўп учрайдиган клиник кўринишларидан бири оғриқ синдромларидир.  Тарқоқ  склерозда  оғриқ  кўпинча  анъанавий  анальгетик терапияга резистент бўлади, беморларнинг ногиронлик даражасини оширади ва ҳаёт  сифатига  салбий  таъсир  кўрсатади.  Тарқоқ  склерозли  беморлар  орасида оғриқ  синдромларининг  тарқалганлиги  29–86%  ни  ташкил  этиши  ушбу муаммонинг  долзарблигини  белгилайди.  Мақолада  тарқоқ  склероз  билан оғриган  беморларда  учрайдиган  оғриқ  синдромларининг  хусусиятларига бағишланган  адабиётлар  таҳлили  келтирилган.  Таҳлил  натижасида  тарқоқ склерозда  энг  кўп  скелет-мушак  (ноцицептив)  оғриқ  синдромлари  учраши, нейропатик оғриқлар эса камроқ кузатилишига қарамасдан, беморларни кўпроқ дезадаптация  қилиши  аниқланди.  Тарқоқ  склерозда  оғриқ  синдромларини даволаш индивидуал ёндашувни, оғриқнинг патогенетик хусусиятлари ва асосий касалликнинг кечишини ҳисобга олишни талаб қилади.