QASHQADARYO VILOYATIDA AGROSANOAT KLASTERLARINI HUDUDIY REJALASHTIRISH VA RIVOJLANTIRISHNING IQTISODIY GEOGRAFIK MODELI - Yaxshiboyev Barot Abdulhaqovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  Qashqadaryo  viloyatida  agrosanoat klasterlarining  hududiy  rivojlanishini  ta’minlashga  qaratilgan  iqtisodiy  geografik model ishlab chiqilgan. Tadqiqotda viloyatning tabiiy-resurs salohiyati, agroiqlimiy sharoitlari,  demografik  omillar,  transport-logistika  infratuzilmasi  hamda  mavjud ishlab chiqarish ixtisoslashuvi kompleks tahlil qilinadi. Hududlar kesimida agrosanoat klasterlarini  joylashtirish  va  rivojlantirishning  funksional-bosqichli  modeli  taklif etilib,  unda  qishloq  xo‘jaligi  xomashyosini  yetishtirish,  qayta  ishlash,  saqlash  va tayyor  mahsulotni  ichki  hamda tashqi bozorlarga  chiqarish  jarayonlarining  o‘zaro integratsiyasi asoslab beriladi.