KORPARATIV BOSHQARUVNING RIVOJLANISHI - Sapoyev Bexruzbek,; Allashkurov Dilshodbek, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Mamlakatimizda amalga oshirilayotgan iqtisodiy islohotlardan ko‘zlanayotgan asosiy maqsad mulkiy xilma-xillik asosida iqtisodiy faoliyatni yanada jadallashtirish, mulklarni davlat tasarrufidan chiqarib, nodavlat sektorga o‘tkazish va shu orqali turli o‘z-o‘zini  boshqaruvchi  xususiy  iqtisodiy  xo‘jalik  birliklarini  vujudga  keltirish ekanligi bugungi kunda hech kimga sir emas. Mamlakatimizda amalga oshirilayotgan bunday  iqtisodiy  islohotlarning  muvaffaqiyati  ko‘p  jihatdan  davlat  tasarrufidan chiqarilgan mulklarni samarali tarzda qayta harakatga keltirish, qo‘shma korxonalar tuzish,  korxonalarni  ochiq  turdagi  aksiyadorlik  jamiyatlariga  aylantirish,  ayniqsa, kichik  hamda  xususiy  tadbirkorlikni  rivojlantirishga  bog‘liqdir.  Ta’kidlash  joizki, korporativ  boshqaruv  tuzilmalarining  samarali  faoliyat  yuritishi,  ular aksiyadorlarining manfaatlari to‘laqonli bo‘lishi, investitsion jozibadorligi, moliyaviy inqirozga  uchramasligi  ko‘p  jihatdan  korxonada  amal  qilayotgan  korporativ boshqaruv  tizimiga  bog‘liq.  Shunday  ekan,  iqtisodiyotni  modernizatsiyalash sharoitida  korxonalarda  korporativ  boshqaruv  tizimini  tashkil  etish  hamda  ushbu tizimni  takomillashtirish  yo‘llarini  o‘rganish  muhim  vazifalardan  biri  sanaladi. Yurtboshimiz ta’biri bilan aytganda, “Bu yil yuqori o‘sish sur’atlari bilan rivojlanish, barcha mavjud imkoniyatlarni safarbar etish, o‘zini oqlagan islohotlar strategiyasini izchil davom ettirish yili bo‘ladi” 5  . Shunday ekan, Korporativ boshqaruv tizimini tegishli tartibda o‘rganish bugungi kunning muhim strategik yo‘nalishlaridan biridir. Tezisda  korporativ  boshqaruvning  yurtimizda  shakillanish  bosqichlari,bugungi kundagi holati va muammolar, ularni yechishga bo‘lgan takliflarni ko‘rib chiqamiz.