TOPINAMBUR ASOSIDA DIABETIKLAR UCHUN TABIIY SHAKAR O’RNINI BOSUVCHI SIROP OLISH TEXNOLOGIYASI - Sadulloyeva Umida Sherali qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Ushbu  maqolada  topinambur  (Helianthus  tuberosus  L.) ildizmevalaridan diabetiklar uchun mo’ljallangan tabiiy shakar o’rnini bosuvchi sirop olish  texnologiyasi  yoritilgan.Topinambur  tarkibidagi  asosiy  biologik  faol  modda-inulin  ning  texnologik  jarayonda  saqlanishi,  uning  gidrolizi,tozalash  va kontsentratsiya bosqichlarining samaradorligi ilmiy asosda tahlil qilinadi.Tadqiqotda xom ashyoni tayyorlash, fermentativ parchalanish,filtrlash,vakuumda quyuqlashtirish hamda  tayyor  siropning  kimyoviy  ko’rsatkichlari  o’rganilgan.Natijada  glyukoza  va saxaroza miqdori past, energetic qiymati kam, diabetiklar uchun xavfsiz bo’lgan tabiiy sirop olishning optimal texnologik rejimlari ishlab chiqildi. Olingan siropning oziq-ovqat sanoatida qo’llanish imkoniyatlari va sog’liq uchun afzalliklari asoslab berilgan.