UY SHAROITIDA “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” MARKALI MEVA QURITGICHI YORDAMIDA XURMO (Species.) MEVASINI QURITISH TEXNOLOGIYASINI OPTIMALLASHTIRISH VA MAHSULOT SIFATINI BAHOLASH - Olimova Sabina Kamolovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada uy sharoitida keng tarqalgan “XITOY KICHIK MEVA  QURITGICHI”  modeli  sun'iy  quritgichdan  foydalanib  Xurmo  (Species.) mevasini quritish texnologiyasining samaradorligi tadqiq etilgan. Tadqiqotning asosiy maqsadi  –  “XITOY  KICHIK  MEVA  QURITGICHI”  quritgichida  xurmo  mevasini quritishning  optimal  sharoitlarini  (harorat,  bo’lak  hajmi,  quritish  vaqti)  aniqlash, quritilgan  mahsulotning  sifat  ko'rsatkichlarini  (rang,  ta'm,  tuzilish,A  vitamini  va boshqa  oziqaviy  moddalar  saqlanishi)  baholash  hamda  ushbu  texnologiyaning energiya  samaradorligini  baholashdir.  Tadqiqotda  ushbu  modelning  o'ziga  xos xususiyatlari (8 ta poddon, 700 W quvvat, 35-65°C harorat oralig'i, 6 ta harorat rejimi, elektron boshqaruv) hisobga olingan holda, xurmo bo'laklarining turli o'lchamlari va quritish haroratlarining ta'siri o'rganilgan. Natijalar asosida “XITOY KICHIK MEVA QURITGICHI” quritgichida xurmo  mevasini quritish bo'yicha eng maqbul texnologik parametrlar aniqlanib, amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.