BUXORO VILOYATI SUV HAVZALARIDA O‘SIMLIKLARI JAMOALARINING FLORISTIK–FITOTSENOTIK TUZILISHI, EKOLOGIK FUNKSIYALARI (SHARH) - Po‘latova Nodira Xudaynazarovna,; Mavlonov Sunnatilla Bahron o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  sharh  maqolada  Buxoro  viloyatining  turli  tipdagi  suv havzalarida (Ayakagitma, Karakir, Qoraqir, Dengizko‘l, Katta Tuzkon hamda shahar kollektor  tizimlari)  uchraydigan  yuksak  suv  o‘simliklari  (makrofitlar)  va  ayrim mikroalga  guruhlarining  tarqalishi,  floristik  tarkibi,  fitotsenotik  tuzilishi  hamda ekologik  funksiyalari  tizimli  umumlashtirildi.  Kollektor-drenaj  suvlari  bilan to‘yinadigan  ko‘llarda  suv  chuqurligi,  sho‘rlanish,  shaffoflik  va  substrat  xususiyati makrofitlarning  zonallanishi  va  dominant  turlar  ustuvorligini  belgilovchi  asosiy omillar  ekani  ko‘rsatildi.  Phragmites–Typha–Scirpus  kabi  gigrofitlar  qirg‘oqbo‘yi biotoplarida barqaror fitotsenozlar hosil qilib, baliqlar va suv qushlari uchun yashash joyi,  tabiiy  yem  bazasi  hamda  cho‘kindi  ushlanishiga  xizmat  qiladi.  Biroq  sayoz zonalarda o‘simlik qoplami haddan tashqari ortishi eutrofikatsiya va kislorod tanqisligi xavfini kuchaytirishi mumkin. Dengizko‘l sharoitida Chlorella va Scenedesmus kabi mikroyashil  suvo‘tlar  bo‘yicha  olib  borilgan  izlanishlar  oqsilga  boy  biomassa  olish salohiyatini  ko‘rsatsatadi.  Shahar  kollektorlarida  saprob  suvo‘tlar  asosida bioindikatsiya  yondashuvi  suv  sifatini  tezkor,  tejamkor  monitoring  qilish  uchun istiqbolli  yo‘nalish  sifatida  baholandi.  Sharh  yakunida  ko‘llar  bo‘yicha integratsiyalashgan  monitoring  va  biomeliorativ  boshqaruvga  oid  amaliy  tavsiyalar taqdim etildi.