LIVAN DAVLATINING FRANSIYA MUSTAMLAKACHILIGIGA QARSHI MILLIY-OZODLIK HARAKATLARI (1919-1943) - Alimxodjayeva Go‘zal Baxodirovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  1919-1943-yillarda  Fransiya mustamlakachiligiga qarshi Livan xalqining milliy ozodlik harakati ko‘rib chiqiladi. Livan davlati  geografik, tarixiy  va siyosiy  aloqalari  tufayli  ko‘pincha Suriya  birga o'rganiladi. Ikkala davlat ham Buyuk Suriya (Shom) tarixiy hududining bir qismidir. Asrlar  davomida  ular  Usmonli  imperiyasining  bir  qismi  bo‘lgan.  Birinchi  jahon urushidan  keyin  ikkala  davlat  ham  Fransiya  mandati  ostiga  oʻtdi.  Mamlakatlar umumiy chegaraga ega, bu esa yaqin iqtisodiy va ijtimoiy aloqalarga yordam bergan. Livan va Suriyaning Fransiya mustamlakachiligiga qarshi kurashi o‘zaro bog‘liq va umumiy maqsadlarga ega bo‘lganligi sababli maqolada ikki davlatning milliy-ozodlik harakatlari  birga  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  maqolada  1925-yilgi  qoʻzgʻolon  va uning  milliy  harakat  rivojidagi  ahamiyatiga  alohida  eʼtibor  qaratilgan.  Maqolada 1930-yillardagi siyosiy kurash ko‘rib chiqilib, siyosiy partiyalarning vujudga kelishi va  kurashning  parlamentar  usullariga  o‘tishi  tadqiq  etilgan.  Ikkinchi  jahon  urushi davri va Bishara al- Xuriy kabi yetakchilarning roli, shuningdek, 1943-yilda Livan mustaqilligidagi Milliy paktning tashkil topishi batafsil yoritib berilgan. Milliy ozodlik harakati muvaffaqiyatiga hissa qo‘shgan omillar va uning zamonaviy Livan jamiyati uchun qoldirgan merosi ham tahlil qilinadi.