OZIQ-OVQAT SANOATIDA PROBIOTIK MIKROORGANIZMLARNI HIMOYA QILISH UCHUN INNOVATSION TASHUVCHI MATRITSALARNI ISHLAB CHIQISH - Ergashova Zilola Avaz kizi,; Salijonova Shakhnozakhon Dilmurodovna,; Ruzibaev Akbarali Tursinbayevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Funksional  oziq-ovqat  mahsulotlarini  ishlab  chiqarishda  sut  kislotasi bakteriyalarini (SKB) yetkazib berishning barqaror tizimlarini ishlab chiqish tobora muhim  ahamiyat  kasb  etmoqda.  Tadqiqotning  maqsadi  Lacticaseiobacillus  casei shtammini  turli  mikrokapsula  materiallari,  jumladan,  natriy  kazeinat,  no‘xat  oqsili, maltodekstrin,  shuningdek,  xitozan  va  sirka  kislotasi  asosidagi  ko‘p  qatlamli tizimlardan foydalangan holda kapsulalash samaradorligini baholashdan iborat. Ishda mikrokapsulalarning fizik-kimyoviy xossalari, kapsulalangan kukunning chiqishi va saqlash  jarayonida  bakteriyalarning  yashovchanligi  o‘rganilgan.  Olingan  natijalar, samaradorligi  va  barqarorligi  ko‘rsatkichlari  bo‘yicha  o‘rganilayotgan  kapsulalash tizimlari  o‘rtasida  sezilarli  farqlarni  ko‘rsatdi,  bu  probiotik  mikroorganizmlarning saqlanishini oshirish uchun oqsil matritsalaridan, ayniqsa no‘xat oqsilidan foydalanish istiqbolli ekanligini tasdiqlaydi.