“ISSIQLIK ENERGETIKASIDA MAZUTNI YOQISH USULLARI” - Bekmurodov Nurmuhammad Abdurahim o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  issiqlik  energetikasi  sohasida  keng qo‘llaniladigan  suyuq  yoqilg‘i  —  mazutni  yoqish  usullari,  ularning  termik  va texnologik  xususiyatlari  ilmiy  jihatdan  tahlil qilingan. Tadqiqotda  mazutning  fizik-kimyoviy  ko‘rsatkichlari,  xususan,  yopishqoqligi,  zichligi,  yonish  issiqligi  hamda tarkibidagi oltingugurt miqdorining yonish jarayoniga ta’siri ko‘rib chiqilgan. Issiqlik elektr stansiyalari va sanoat qozonxonalarida mazutni yoqish jarayonida tomchilanish, purkash (forsunkali yoqish), havo bilan aralashtirish va alangalanish mexanizmlarining ahamiyati  yoritilgan.  Shuningdek,  mazutni  samarali  yoqish  uchun  uni  oldindan qizdirish,  optimal  yopishqoqlik  darajasini  ta’minlash  hamda  yoqish  kameralari konstruktsiyasini  to‘g‘ri  tanlash  masalalari  tahlil  etilgan.  Maqolada  mazut  yonishi jarayonida issiqlik almashinuvi, tomchi yuzasida kechadigan fizik-reaksion jarayonlar va atrof-muhitga chiqariladigan zararli gazlar (SO₂, NOₓ, CO) miqdorini kamaytirish yo‘llari ham yoritilgan. Olingan ilmiy xulosalar mazutni yoqish jarayonining energiya samaradorligini  oshirish  va  ekologik  talablarga  moslashtirishda  muhim  amaliy ahamiyatga ega.