"OPTIK KUCHAYTIRGICH VA UNING TURLARI" - Halilov.M.M; Xalimov Xursanali Husanboy o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  optik  aloqa  tizimlarida  signalning kuchsizlanishini  bartaraf  etishda  qo‘llaniladigan  optik  kuchaytirgichlar,  ularning ishlash prinsipi va asosiy turlari o‘rganilgan. Optik tolali liniyalarda uzoq masofaga uzatishda  yuzaga  keladigan  yo‘qotishlarni  kamaytirishda  EDFA,  Raman  va yarimo‘tkazgichli  optik  kuchaytirgichlarning  ahamiyati  tahlil  qilindi.  Turli kuchaytirgichlarning  afzalliklari,  kamchiliklari  hamda  qo‘llanilish  sohalari solishtirildi. Tadqiqot natijalari optik tarmoqlarda signal sifatini oshirish va uzatish samaradorligini yaxshilash bo‘yicha xulosalar chiqarishga imkon beradi.