AXBOROTNI KODLASH USULLARI. SHENNON - FANO,XAFFMAN TEOREMALARI - Halilov.M.M,; Burxonov Ibroximjon Nizomiddin o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada axborotni samarali uzatish va saqlashda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan axborotni kodlash usullari tahlil qilinadi. Xususan, ehtimollik asosida  ishlovchi  Shennon–Fano  va  Xaffman  kodlash  algoritmlarining  nazariy asoslari, ishlash prinsiplari hamda ularning o‘zaro farqlari ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot jarayonida  ushbu  algoritmlarning  siqish  samaradorligi  va  amaliy  qo‘llanilishi solishtirilgan. Olingan natijalar shuni ko‘rsatadiki, Xaffman algoritmi ko‘p hollarda optimal  kodlashni  ta’minlab,  axborot  hajmini  minimal  darajaga  keltiradi.  Mazkur maqola  axborot  texnologiyalari  va  telekommunikatsiya  sohalarida  tahsil  olayotgan talabalar uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.