OPTIK TOLA BO’YLAB SIGNALLARNI TARQALISHI VA OPTIK TOLA TURLARI - Halilov.M.M,; Burxonov Ibroximjon Nizomiddin o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola optik tola bo‘ylab signallarni tarqalish  jarayoni, uning fizik asoslari hamda optik tolalarning asosiy turlari batafsil tahlil qilinadi. Optik signalning  tola  yadrosi  orqali  uzatilishi,  to‘liq  ichki  qaytish  hodisasi,  so‘nish  va dispersiya  kabi  omillarning  signal  sifatiga  ta’siri  yoritib  beriladi.  Shuningdek,  bir modali  va  ko‘p  modali  optik  tolalarning  tuzilishi,  ishlash  prinsipi  hamda  ularning amaliy  qo'llash    sohalari  taqqoslab  o‘rganiladi.  Tadqiqot  natijalari  optik  aloqa tizimlarining  samaradorligini  oshirish  va  yuqori  tezlikda  axborot  uzatishni ta’minlashda muhim ahamiyat kasb etadi.