ATMOSFERA HAVO SIFATI VA AHOLI SALOMATLIGI - Azimova Maryamxon Kurbanovna,; Allonova Madinabonu Mahmudjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Havo sifati va uning aholi salomatligiga ta’siri bugungi kunda global  muammo  sifatida  e’tiborni  tortmoqda.  Shaharlar  va  sanoat  hududlarida havoning ifloslanishi, ayniqsa, chang, zararli gazlar va kimyoviy moddalarning yuqori darajasi turli sog‘liq muammolariga olib keladi. Nafas yo‘llari kasalliklari, allergiyalar, yurak-qon  tomir  tizimi  muammolari  va  boshqa  surunkali  kasalliklar  havoning ifloslanishi  bilan  bevosita  bog‘liqdir.  Shu  sababli  havo  sifatini  monitoring  qilish, ifloslanish manbalarini aniqlash va ularni kamaytirish bo‘yicha chora-tadbirlar ishlab chiqish  muhim  ahamiyatga  ega.  Ushbu  maqolada  havoning  sifatiga  ta’sir  etuvchi omillar, aholi sog‘lig‘iga xavfi va havoni tozalash bo‘yicha zamonaviy yechimlar tahlil qilinadi.  Maqola  havo  sifati  va  salomatlik  o‘rtasidagi  murakkab  bog‘liqlikni tushunishga, shuningdek, ijtimoiy va ekologik choralarni rivojlantirishga qaratilgan.