FRIKSION UZATMALAR VA ULARNING MEXANIK UZATMALARDAGI O‘RNI - Fazilov D.S,; Kenjayev T.N,; Chillaboyev S.B, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Friksion  uzatmalar  —  aylanish  momentini  sirtlar  orasidagi  ishqalanish  kuchi orqali uzatadigan mexanik uzatmalar turidir. Ular mexanik tizimlarda harakatni silliq tarzda  uzatish,  zarbani  yumshatish  va  tezlikni  muammosiz  o‘zgartirish  imkonini beradi.  Ushbu  tezisda  friksion  uzatmalarning  tuzilishi,  turlari,  afzalliklari  va qo‘llanilish sohalari ko‘rib chiqiladi.