PAYVANDLASHDA ISSIQ DARZLARNING PAYDO BO‘LISHI VA ULARNI OLDINI OLISH - Kenjayev T.N,; Jo‘raqulov Z.N, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  payvandlash  jarayonida  issiq  darzlarning  paydo  bo‘lish mexanizmlari, ularning asosiy sabablari va oldini olish usullari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi.  Issiq  darzlar  metallning  qattiqlashish  jarayonida  hosil  bo‘ladigan  ichki stresslar, deformatsiya, kimyoviy segregatsiya va harorat gradientlari  bilan bog‘liq. Tadqiqotda harorat va deformatsiyaning darz paydo bo‘lish ehtimoliga ta’siri grafik tarzda keltirilgan.