PAYVANDLASHDA SOVUQ DARZLARNING PAYDO BO‘LISHI VA ULARNI OLDINI OLISH - Kenjayev T.N,; Nasriddinov I.R, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  payvandlash  jarayonida  sovuq  darzlarning  paydo  bo‘lish sabablari, ularning mexanizmlari va oldini olish usullari o‘rganiladi. Sovuq darzlar, asosan,  metall  soviganidan  so‘ng  ichki  stresslar,  vodorodning  ta’siri  va  metall plastiklik darajasining kamayishi natijasida hosil bo‘ladi. Grafikda stress ortishi bilan sovuq darz paydo bo‘lish ehtimolining oshishi ko‘rsatilgan.