O‘ZBEKISTONDA NOGIRONLARNING INSON HUQUQLARI VA IJTIMOIY HIMOYASINING HUQUQIY ASOSLARI VA RIVOJLANISH TENDENSIYALARI - Usmanova Kamila Kamoljonovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqolada sintetik narkotiklarning yangi shakllari (mefedron, alfa-PVP, spays va  boshqalar)  va  narkojinoyatchilikning  zamonaviy  tendensiyalari  ko‘rib  chiqiladi. Oʻzbekistonda sintetik moddalar tarqalishining keskin o‘sishi, internet orqali sotish, yashirin  laboratoriyalar  tashkil  etilishi  sabablari  tahlil  qilinadi.  Global  miqyosda nitazenlar  va  ksilazin  kabi  yangi  sintetik  opioidlarning  paydo  bo‘lishi  misollari keltiriladi.  Shuningdek,  2025-2026  yillarga  mo‘ljallangan  milliy  dastur  doirasidagi profilaktika va kurash choralari muhokama qilinadi.