TALABA VA SHAKL SINFGA OID MASALALARNING ABSTRAKT SINFLAR VA ABC MODULI YORDAMIDA YECHISH. - Yusupov Mirsaid Abdulaziz o‘g‘li,; Raxmatjonova Gulshoda Raximjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.Ushbu  maqolada  obyektga  yo‘naltirilgan  dasturlash  darsining muhim tushunchalaridan biri bo‘lgan abstrakt sinflar va ularni Python dasturlash tilida amalga oshirish uchun mo‘ljallangan abc (Abstract Base Classes) moduli batafsil tahlil qilinadi. Abstrakt sinflarning mohiyati, ularning dastur arxitekturasidagi o‘rni hamda murakkab  tizimlarni  loyihalashdagi  ahamiyati  keng  yoritib  beriladi.Maqolada  abc modulining  asosiy  komponentlari  —  ABC  bazaviy  sinfi  va  @abstractmethod dekoratori  orqali  abstrakt  metodlarni  yaratish  mexanizmi  izohlanadi.  Abstrakt sinflardan  foydalanish  orqali  kodning  mantiqiy  tuzilishini  mustahkamlash, merosxo‘rlik jarayonida majburiy metodlarni belgilash hamda dasturda xatoliklarning oldini  olish  imkoniyatlari  ko‘rsatib  beriladi.Shuningdek,  abstrakt  sinflar  va  oddiy sinflar o‘rtasidagi farqlar, interfeys tushunchasi bilan o‘xshash va farqli jihatlar tahlil qilinadi. Nazariy tushunchalar amaliy misollar orqali mustahkamlanib, real dasturiy loyihalarda abstrakt sinflardan samarali foydalanish bo‘yicha tavsiyalar beriladi.