MAHSULOT TARKIBINI REJALASHTIRISH MODELI - Xaydarov Ibrohimjon Usmonaliyevich,; Raxmatjonova Gulshoda Raximjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.Ushbu  maqolada  mahsulot  tarkibini  rejalashtirish  modeli  ishlab chiqarish  tizimlarida  samaradorlikni  oshirish,  tannarxni  kamaytirish,  resurslardan oqilona foydalanish, sifatni boshqarish va bozor ehtiyojlariga moslashuvchan javob berish maqsadida qo‘llaniladigan ilmiy yondashuv sifatida tahlil qilinadi. Maqolada tarkibni  rejalashtirish  jarayonining  nazariy  asoslari,  matematik  modellashtirish elementlari,  resurs  taqsimoti,  xom  ashyo  ulushi,  logistika,  sifat  mezonlari  va iste’molchilar  ehtiyojini  inobatga  olgan  holda  qaror  qabul  qilish  metodologiyasi yoritiladi.  Shuningdek,  zamonaviy  raqamli  ishlab  chiqarish  tizimlari,  ERP-platformalar, sun’iy intellektga asoslangan optimizatsiya algoritmlari va ta’siri ham muhokama  qilinadi.  Tadqiqot  yakunida  modelning  afzalliklari,  amaliy  qo‘llanish yo‘nalishlari va istiqbollari bo‘yicha xulosalar keltirilgan.