IKKI O’LCHOVLI SOHADA DIFFUZIYA JARAYONINI MATEMATIK MODELLASHTRISH - Xaydarov Ibroximjon Usmonaliyevich,; Xurshida Nabiyeva Iqboljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ikki  o‘lchovli  sohada  diffuziya  jarayonini matematik  modellashtirish  masalasi  ko‘rib  chiqiladi.  Diffuziya  —  moddalar konsentratsiyasining vaqt va makon bo‘yicha tarqalish jarayoni bo‘lib, uni matematik tenglamalar  yordamida  ifodalash  murakkab  tizimlarni  tahlil  qilishda  muhim ahamiyatga ega. Tadqiqotda J. Crankning “The Mathematics of Diffusion” (Oxford University Press, 1975) asarida bayon etilgan nazariy asoslar hamda reaksiya-diffuziya tenglamalari bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar qo‘llanildi. Maqolada ikki o‘lchovli diffuziya tenglamasining analitik va sonli yechimlari, chegaraviy shartlarning ta’siri, hamda  kompyuter  simulyatsiyalari  orqali  natijalarni  vizualizatsiya  qilish  usullari yoritiladi.  Ushbu  tadqiqot  fizik,  kimyoviy  va  biologik  jarayonlarni  chuqurroq tushunishga xizmat qiladi va amaliy qo‘llanilish imkoniyatlarini kengaytiradi.