NEFT VA GAZ UYUMLARINI O‘RGANISHDA BEVOSITA GEOLOGIK TADQIQOT USULLARI HAMDA QUDUQLAR TO‘RINI OPTIMALLASHTIRISH MASALALARI. - Bo‘riyev Sardor Sayfullaevich,; Boboxonov Abbos Ruslanovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA/ ANNOTATION Ushbu maqolada neft va gaz uyumlarini o‘rganishda qo‘llaniladigan zamonaviy bevosita  geologik  tadqiqot  usullari  hamda  konlarni  samarali  ishlatish  jarayonida quduqlar  joylashuvining  optimal  va  ratsional  variantlarini  aniqlash  masalalari yoritilgan.  Mahsuldor  qatlamlar  bo‘yicha  olinadigan  geologik,  fizik  va  filtratsion ma’lumotlarning  neft  va  gaz  zaxiralarini  baholashdagi  ahamiyati  ilmiy  jihatdan asoslangan.  Quduqlar  to‘rining  shakli,  zichligi  va  joylashuv  sxemalarini  tanlashga ta’sir etuvchi asosiy geologik va texnologik omillar tahlil qilingan. Tadqiqot natijalari konlarni loyihalash va ishlatish samaradorligini oshirishda amaliy ahamiyatga ega. This article covers the issues of modern direct geological research methods used in the study of oil and gas heaps, as well as the identification of optimal and rational options for the location of wells in the process of effective exploitation of fields. The importance of geological, physical and filtration data obtained in terms of productive layers  in  the  assessment  of  oil  and  gas  reserves  is  scientifically  based.  The  main geological and technological factors that influence the choice of shape, density and location schemes of the well Net have been analyzed. The results of the study are of practical importance in improving the efficiency of the design and operation of Mines.