K-MEANS KLASTERLASH YORDAMIDA MIJOZLARNI SEGMENTLASH - Azimov Sardor Aburayhon o‘g‘li,; Xolmatov Abrorjon Alisher o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  mijozlarni  segmentlash  jarayonida  K-means klasterlash algoritmining qo‘llanilishi va samaradorligini o‘rganishga bag‘ishlangan. Mijozlar  bazasini  tahlil  qilish  va  ularni  turkumlarga  ajratish  bugungi  biznesda marketing  strategiyasini  optimallashtirish,  mijozlarga  individual  yondashuvni ta’minlash hamda sotuvlarni oshirish uchun muhim ahamiyatga ega. Maqolada  K-means algoritmi asoslari, uning ishlash printsipi, klasterlar sonini tanlash mezonlari va algoritmning turli parametrlarga bog‘liqligi batafsil tushuntiriladi. Shuningdek,  real  mijozlar  ma’lumotlari  bazasi  misolida  klasterlash  natijalari ko‘rsatilib, har bir segmentning xususiyatlari tahlil qilinadi. Olingan  natijalar  mijozlarni  samarali  segmentlash  orqali  kompaniyalar  uchun marketing  kampaniyalarini  maqsadli  yo‘naltirish  va  resurslarni  optimal  taqsimlash imkonini berishini ko‘rsatadi.