DAVLAT VA KORPORATIV XARIDLARNI IFODALOVCHI KO‘RSATKICHLAR TIZIMI VA TAHLILI - Yаkubоv Ulugbеk Kаsimоvich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Maqolada  xo‘jalik  yurituvchi  subyektning  pul  oqimlarini  tahlili asosida  debitor  va  kreditor  qarzlarini  samarali  boshqarish,  xaridlar  jarayoni monitoringini tashkil etish orqali moliyaviy barqarorlik hamda xavflarni kamaytirish masalasi  yoritilgan.  Davlat va korporativ xaridlarni moliyaviy tahlil ko‘rsatkichlari, usullari  bayon  etilgan.  Davlat  va  korporativ  xaridlarning  moliyaviy  tahlili  asosida xo‘jalik  yurituvchi  subyektning  moliyaviy  natijalarini  yaxshilash,  xarajatlarini maqbullashtirish  va  moliyaviy  xavflarni  kamaytirish  yuzasidan  takliflar  ishlab chiqilgan. Moliyaviy hisobotlarni tahlil qilish va ko‘rsatkichlarbni baholash, moliyaviy prognozlar  tuzish  va    xavflarni  tahlil  qilish,  xaridlar  samaradorligini  tahlil  qilish asosida xavflarni boshqarish, xoʻjalik yurituvchi subyektning moliyaviy strategiyasini shakllantirish, investitsiyalarni tahlil qilish va baholash masalalari yoritilgan.