JAMIYATNI RIVOJLANTIRISHNING MATEMATIK MODELLARI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli,; G’afforova Zaxrobonu Ixtiyorjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolamda  jamiyatni  rivojlantirish  jarayonlarini o‘rganishda matematik modellashtirish usullarining nazariy va amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Jamiyat murakkab, ochiq va dinamik tizim sifatida qaralib, uning demografik, iqtisodiy, ijtimoiy hamda ekologik jarayonlarini modellashtirish masalalari yoritilgan. Klassik demografik modellar, iqtisodiy o‘sish nazariyalari, ijtimoiy jarayonlarni tahlil qiluvchi  statistik  va  tarmoq  modellari  hamda  barqaror  rivojlanishga  qaratilgan ekologik  modellar  ilmiy  nuqtai  nazardan  ko‘rib  chiqiladi.  Shuningdek,  zamonaviy axborot texnologiyalari, katta hajmdagi ma’lumotlar va sun’iy intellektning matematik modellashtirishdagi  roli  tahlil  qilinadi.  Maqolamda  matematik  modellashtirish jamiyatni  ilmiy  asosda  boshqarish  va  strategik  qarorlar  qabul  qilishning  muhim vositasi ekanligi asoslab berildi.