IYERARXIK PRINSIPDAN FOYDALANIB, MATEMATIK MODELLAR QURISHGA DOIR MASALALAR - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.,; Daminova Shohsanam Davlatjon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  iyerarxik  prinsip  asosida  matematik  modellar qurish  masalalari  ko‘rib  chiqiladi.  Murakkab  tizimlarni  modellashtirishda  iyerarxik yondashuvning nazariy asoslari, model tuzish bosqichlari hamda amaliy qo‘llanilish imkoniyatlari tahlil qilinadi. Iyerarxik modellashtirish yordamida tizimning global va lokal xususiyatlarini birgalikda hisobga olish imkoniyati yaratilishi asoslab beriladi. Keltirilgan amaliy misol orqali ushbu yondashuvning samaradorligi namoyon etiladi. Tadqiqot natijalari iyerarxik prinsip asosida qurilgan matematik modellar murakkab tizimlarni tahlil qilish va boshqarishda samarali vosita ekanligini ko‘rsatadi.