UZATUVCHI MUHITLAR VA KANALNING O‘TKAZUVCHANLIK QOBILIYATI - Umarov Bekzod Azizovich; Alijonov Abdujabbor Ravshanjon Oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Uzatvchi  muhitlar  va  kanalning  o‘tkazuvchanlik  qobiliyati  kompyuter tarmoqlarida  axborot  uzatish  samaradorligini  belgilovchi  muhim  texnik  omillardan biridir. Axborot oqimlari hajmining ortishi mavjud uzatish kanallarida signal sifati va tezligining pasayishiga olib kelishi mumkin. Ushbu ishda simli va simsiz uzatuvchi muhitlarning  fizik  va  texnik  xususiyatlari  kanal  o‘tkazuvchanligiga  ta’siri  nuqtayi nazaridan  tahlil  qilinadi.  Signalning  so‘nishi,  shovqin  darajasi  va  chastota diapazonining  cheklovlari  asosiy  muammo  sifatida  yoritiladi.  Shuningdek,  ushbu muammolarni  bartaraf  etishning  zamonaviy  texnologik  yechimlari  ilmiy  asosda muhokama qilinadi.