MATEMATIK MODELLARNING NAZARIY VA AMALIY TADQIQIGA DOIR MASALALAR - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Azimjonova Mohinur Asiljon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada matematik modellashtirishning nazariy asoslari, uning amaliy qo‘llanilishi, turli sohalarda modellarni yaratish tamoyillari hamda ularni tahlil  qilish  usullari  yoritilgan.  Tadqiqotda  deterministik  va  stoxastik  modellar, ularning  tuzilishi  va  qo‘llanish  sohalari,  shuningdek  differensial  tenglamalar, optimallashtirish modellari, statistik modellashtirish va kompyuter simulyatsiyasining zamonaviy yondashuvlari ko‘rib chiqiladi. Maqolada iqtisodiyot, biologiya, texnika, ekologiya  va  ijtimoiy  jarayonlar  uchun  modellarni  qo‘llash  misollariga  e’tibor qaratilgan. Amaliy tajriba, tahliliy yondashuvlar va modellarni baholash kriteriyalari asosida matematik modellarni samarali qo‘llashning ilmiy xulosalari berilgan.