QBE TILI ORQALI TASAVVUR, PROTSEDURA VA FUNKSIYALARNI YARATISHNING NAZARIY VA AMALIY ASOSLARI - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich,; Azimjonova Mohinur Asiljon qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:Mazkur  ilmiy  maqolada  ma’lumotlar  bazasini  boshqarish tizimlarida  vizual  so‘rovlar  yaratishga  mo‘ljallangan  QBE  (Query  By  Example) tilining  imkoniyatlari  keng  qamrovda  tahlil  qilinadi.  Tadqiqot  jarayonida  QBE  tili yordamida tasavvur, protsedura va funksiyalarni yaratishning nazariy asoslari hamda amaliy  dasturiy  yechimlari  yoritilgan.  Maqolada  QBE  muhiti  orqali  bajarilgan so‘rovlar natijasida avtomatik hosil bo‘ladigan SQL dasturiy kodlar keltirilib, ularning ishlash  mexanizmi  batafsil  tushuntirilgan.  Olingan  natijalar  QBE  tilining  o‘quv jarayonida  va  kichik  axborot  tizimlarini  loyihalashda  yuqori  samaradorlikka  ega ekanligini ko‘rsatadi.