IQTISODIYOTDA MATEMATIK MODELLARDAN FOYDALANISHNING NAZARIY VA AMALIY JIHATLARI - Sharofutdinov Iqboljon Usmonjon oʻgʻli.; Muxsinova Sevinchxon Ikromjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  matematik  modellashtirishning  iqtisodiy  jarayonlarni o‘rganishdagi  nazariy  asoslari  va  amaliy  ahamiyati  yoritiladi.  Iqtisodiyotning murakkab va ko‘p omilli tizim ekanligi matematik modellar yordamida miqdoriy tahlil qilish  zaruratini  yuzaga  keltirishi  asoslanadi.  Maqolada  iqtisodiy  modellashtirishda qo‘llaniladigan  deterministik  va  stoxastik,  statik  va  dinamik,  chiziqli  va  chiziqli bo‘lmagan  modellar  tahlil  qilinadi.  Optimallashtirish,  regressiya  va  korrelyatsiya usullarining  iqtisodiy  masalalarni  yechishdagi  roli  ko‘rsatib  beriladi.  Shuningdek, matematik  modellashtirishning  afzalliklari  va  cheklovlari  ilmiy  nuqtai  nazardan baholanadi.