TRANZAKSIYA MODELLARI VA ULARNING MA’LUMOTLAR BAZALARIDAGI AHAMIYATI - Tojimamatov Israiljon Nurmamatovich; Muxsinova Sevinchxon Ikromjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  ma’lumotlar  bazalarini  boshqarish  tizimlarida  tranzaksiya tushunchasi  hamda  uning  asosiy  modellari  ilmiy-nazariy  jihatdan  tahlil  qilinadi. Tranzaksiyalar  axborot  tizimlarida  ma’lumotlarning  yaxlitligi  va  ishonchliligini ta’minlovchi  muhim  mexanizm  sifatida  qaraladi.  Ishda  tranzaksiyalarning  asosiy xossalari,  yassi,  ierarxik  va  taqsimlangan  tranzaksiya  modellari  mazmuni  ochib beriladi. Shuningdek, tranzaksiya modellari yordamida axborot tizimlarining barqaror ishlashiga  erishish  masalalari  yoritiladi.  Tadqiqot  natijalari  tranzaksiyalarni  to‘g‘ri tashkil etish zamonaviy axborot tizimlari samaradorligini oshirishini ko‘rsatadi.